Fobier

En fobi er angst, der hovedsageligt opstår i bestemte situationer, som ikke indeholder noget reelt faremoment. En af de typiske former for fobier er agorafobi (angst for at forlade hjemmet og opholde sig offentlige steder) og social fobi. Kendetegnet for fobier, er at specifikke situationer og aktiviteter, der vækker angsten undgåes. De fleste af os har forskellige former for fobier og det skaber ikke problemer. Men når fobierne forhindrer os i at leve det liv vi ønsker at leve kan vi tilbyde behandling.

Eksempler på fobier:

Araknofobi – angsten for edderkopper

Araknofobi er en af de mest almindelse fobier. Op mod 50% af alle kvinder og 10% af alle mænd lider af araknofobi i større eller mindre grad. Almindeligvis er det ikke noget problem, men sommetider kan det gøre det vanskeligt at leve det liv, man ønsker at leve.

Akrofobi – angsten for højder

Frygten for højder er også en almindelig fobi. Akrofobi er en “generel” frygt for højder. For nogen skal de ikke højere op end en at stå på en stol, men for andre skal der betydelige større højder til.

Dentofobi – tandlægeskræk

Angsten for tandlæger gør det vanskeligt at få passet sine tænder hos tandlægen.

Sociofobi – social angst

Social angst er en reaktion på andres nærhed (typisk uvante personer) i forsamlinger. Situationen udløser typiske angstsymptomer; tanker, følelser og sanselige fornemmelser. Konsekvensen af de indre oplevelser er ofte social isolation. Det kan være ekstremt invaliderende fordi det begrænser ens sociale netværk, uddannelsesmuligheder, arbejdsmuligheder, karriemuligheder og generelt velvære.