Hvad er lavt selvværd

Lavt selvværd er udtryk for mange kritiske tanker omkring sig selv og sine egenskaber f.eks. evner, meritter, status, resourcer, fysik, økonomi m.v. Ofte er personer med lavt selvværd “underperformers” dvs., de fleste har langt flere evner og ressourcer end andre kan se. Det er en almindelig problematik og rammer alle i større eller mindre grad.

Selvværd og begrænsninger

Et lavt selvværd kan resultere i væsentlige begrænsninger i samværet med kollegaer, familie, venner og evnen til at realisere ens ambitioner. Typisk vil personen med lavt selvværd føle sig utilstrækkelig, tvivle og give op inden han handler. Man kan opleve handlinger som “akavede” og “pinlige” etc.

Behandling af lavt selvværd

Lavt selvværd kan behandles med gode resultater hos psykolog. Behandlingen består af en kombination af psykoedukation og terapi. Gennem psykoedukation lærer du at forstå årsagsssammenhæng mellem de almemmenneskelige processer, der regulerer de indre oplevelser af selvværd. I terapien lærer du at udtrykke behov, drømme, visioner og sætte gang i process, der kan bevæge dig tættere på.

Der anvendes hovedsageligt moderne former for kognitiv terapi som f.eks. Acceptance and Commitment Therapy ved behandling.